blat-kuchenny

Blat kuchenny – za jakiego materiału i w jakim kształcie?

Blat kuchenny musi wiele znieść. Woda, ostre noże, ciężkie i gorące przedmioty to tylko niektóre z czynników działających na blaty każdego dnia. Dlatego wybierając odpowiedni do naszej kuchni, nie oszczędzajmy. Tani blat nie będzie na pewno wytrzymały, a co za tym idzie, będziemy zmuszeni do jego wymiany dość szybko.

Blat laminowany – najpopularniejszy z blatów

Blaty laminowane są często wybierane ze względu na niską cenę. Dużą zaletą jest spory wybór rodzajów wykończenia. Laminat możemy zakupić w postaci matowej, półmatowej, laminat z połyskiem, jednokolorowy, imitujący kamień, metal bądź drewno.

Balaty laminowane są odporne na temperaturę do 170 stopni Celsjusza. Nie płowieją pod wpływem promieni UV. Również dużą zaletą jest łatwość montażu. Nie należą one jednak do najtrwalszych. Łatwo je porysować, a źle zabezpieczone cięcia i końce mogą sprawić, że wilgoć dostanie się do wnętrza. To spowoduje pęcznienie płyty.

Blaty drewniane – dla miłośników drewna w domu

Blaty drewniane są przyjemne w dotyku i ładnie się prezentują nadając kuchni niepowtarzalny charakter. Niewątpliwie zaletą tego rodzaju blatów jest to, że łatwo przyciąć je do odpowiedniego rozmiaru i wykonać w nich potrzebna otwory. Można je odnawiać szlifując i nanosząc nową warstwę lakieru.

Jak wszystko i tutaj musimy powiedzieć o kilku wadach. Jeśli chcemy, aby nasz blat drewniany był długowieczny, musimy pamiętać o regularnej konserwacji. Gorące naczynia mogą zostawić na powierzchni trwałe ślady, gdyż są mało odporne na wysoką temperaturę.

Blaty kamienne – ciężkie i stylowe

Blaty kamienne są odporne na wysoką temperaturę i zarysowania. Są bardzo ciężkie, lecz odpowiednio dobrane wyglądają efektownie nadając kuchni charakter nowoczesny. Najczęściej do produkcji tego typu blatów używany jest granit i marmur.

Granit jest wysoce odporny na wysoką temperaturę oraz zarysowania. Do wyboru mamy wiele odmian kolorystycznych, np. czarny, szary, beżowy, błękitny, a nawet różowy. Marmur jest mniej odporny na uszkodzenia niż granit, a do jego czyszczenia powinniśmy używać specjalnych preparatów.

Beton architektoniczny – wielozadaniowe cudo

Blaty z betonu architektonicznego są świetne zarówno do kuchni, jak i łazienki. Często używane są jako wykończenie wyspy w kuchni. Rewelacyjny wygląd i odporność na czynniki zewnętrzne (szczególnie po odpowiednim impregnowaniu) przemawiają za tym, aby zdecydować się właśnie na ten rodzaj blatu.

Spieki kwarcowe – nowość na polskim rynku

Spieki kwarcowe składają się wyłącznie z naturalnych minerałów takich jak piasek kwarcowy, pigmenty ceramiczne czy skały granitowe. Powstają w procesie mielenia, prasowania i wypiekania w specjalnych piecach. Są bardzo wytrzymałe na działanie czynników zewnętrznych, dlatego są idealne do produkcji blatów kuchennych.

Na rynku mamy duży wybór materiałów na blaty kuchenne. Kiedy już zdecydujemy się, jaki rodzaj blatu będzie dla nas odpowiedni, pomyślmy również o kształcie. Najczęściej wykonuje się blaty w kształcie litery L i litery C. Wszystko zależy od rozmiaru i kształtu naszej kuchni oraz naszego gustu. Pamiętajmy, że blat montujemy na lata, dlatego zarówno materiał, kolor jak i kształt powinien nam odpowiadać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *